Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

Als je glaszetter bent, kun je uiteraard niet zonder goede gereedschappen. Dat is een waarheid als een koe voor professionele glaszetters, maar zeker ook voor klussers die als doe-het-zelver glas plaatsen in hun eigen huis, bij familie of bij vrienden of kennissen. Maar welke gereedschappen heb je precies nodig als je het plaatsen van glas goed wilt uitvoeren? Hieronder vind je de vier belangrijkste benodigde gereedschappen om elk soort glas, van douchewand tot raamglas, te plaatsen. Als je zelf als glaszetter goed wilt kunnen werken, of je nu klusser bent of professional, kun je hoe dan ook niet zonder onderstaande werktuigen.

Glasdrager/zuignap

Glas moet altijd veilig en gemakkelijk gedragen kunnen worden. Van de bus, auto of aanhangwagen naar de plek waar het glas geplaatst moet worden. Om dat veilig te doen, zonder brokken (lees: scherven) te maken, heb je echt een zogenoemde glasdrager of zuignap nodig. Er zijn glasdragers voor enkel- en dubbelglas. Kijk hier goed naar. Houd bij het kopen van een zuignap zeker ook rekening met het maximumgewicht dat de glasdrager kan tillen.

2 Afsteekmes

Een glazenzetter zonder afsteekmes is als een bakker zonder oven. Glas goed aanbrengen zonder een afsteekmes is niet goed mogelijk. Met een afsteekmes van kwaliteit kun je eenvoudig oude lak en verfresten uit kozijnen verwijderen. (Een multitool is hierbij vaak ook geen overbodige luxe.) Hierdoor ontstaat voldoende ruimte om nieuw glas in het oude kozijn te plaatsen. Zorg voor een afsteekmes van sterk staal, zodat het lemmet niet kan ombuigen en dus ook voor zwaardere klussen kan worden gebruikt. En gebruik en afsteekmes in combinatie met een reinigingsmiddel, zodat het materiaal dat je wilt verwijderen sneller en gemakkelijker loslaat.

Kitspuit

Waar is de glaszetter zonder een goed werkende kitspuit? Het antwoord is helder: nergens. Een kitspuit is onmisbaar om ramen in kozijnen goed af te kitten, zodat het raamwerk waterdicht en mooi wordt afgewerkt. Zo weet je zeker dat er geen lekkages en/of houtrot ontstaan. Verder betekent goed afkitten ook dat het schilderwerk er uiteindelijk een stuk mooier komt uit te zien. Besteed daarom aandacht aan het afkitten. Ook het materiaal is hier erg belangrijk. Kies bij een kitspuit altijd voor een goed en betrouwbaar merk. Zodat je zeker weet dat de kitspuit lang meegaat en je niet tijdens een klus ineens met een kapotte kitspuit in je handen staat!

Een goede glassnijder

Een goede glassnijder is noodzakelijk om glas goed op maat te kunnen snijden. Let op dat u een echte kwaliteitssnijder koopt die het glas loepzuiver uit kan snijden. Een tip: gehard glas kan niet met een glassnijder op maat gesneden worden. Verder moet je opletten dat het glas niet verbrand tijdens het snijden, of je jouw vinger bezeert, omdat het glas tijdens het snijproces erg heet kan worden.

En vergeet deze gereedschappen niet…

Hierboven zijn de belangrijkste gereedschappen benoemd. Maar je hebt hiernaast nog meer nodig. Vergeet bijvoorbeeld niet om goede glashandschoenen aan te trekken, gebruik eventueel glasolie bij het snijden, een ruitenlichter en/of een rondsnijder. Op sites als Tresna kan je aankooptips vinden voor het kopen van gereedschap zodat je beter voorbereid bent. Alvast veel succes met jouw glaszetklus(sen)!