Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

Wat doet een dakdekker voor werk? Het is een vraag waar nog altijd onduidelijkheid over bestaat bij mensen. Daarom wordt er in dit artikel uitgebreid informatie over gegeven.

Verantwoordelijkheid

Een dakdekker is ervoor verantwoordelijk om daken tochtvrij, water- en sneeuwdicht te maken. In welke conditie deze daken zijn, maakt niet uit. De dakbedekking moet ervoor zorgen dat er een leefbaar woonklimaat is over een lange termijn. Het beroep dakdekker is een inspannend beroep en vindt plaats op een redelijke hoogte. Vanzelfsprekend is het niet handig om als dakdekker hoogtevrees te hebben. Dit kan het functioneren van een dakdekker erg in de weg zitten. Daarnaast moet een dakdekker overweg kunnen gaan met machines en gereedschap, omdat deze gebruikt worden voor de daken.

Werkzaamheden

Verder houdt een dakdekker zich bezig met het verwijderen van verouderde daken, het aanleggen van nieuwe daken en kapotte daken onderhouden. Een dakdekker voert normaal de taken uit in samenwerking met andere collega’s en er wordt leiding gegeven door een baas. Tijdens het werk van een dakdekker worden oude daklagen gestript, worden afvalmaterialen verwijderd, wordt het nieuwe materiaal aangebracht en worden defecten in de dakbedekking gerepareerd. Er wordt gewerkt met verschillende materialen. Iedere dakdekker werkt met andere materialen, maar meestal wordt er gewerkt met bitumen, dakpannen, metaal en lei als laatste deklaag. De daken worden bevestigd door middel van soldeertechnieken, timmertechnieken en lastechnieken. Om bij de daken te kunnen om eraan te werken, wordt vaak gebruik gemaakt van een lift. Hiermee kunnen de materialen en apparatuur naar boven gebracht worden.

Materialen

Een lei wordt bij daken als laatste deklaag gebruikt. Deze bedekking kan enkel of dubbel worden geplaatst. Meestal bestaat deze laag uit een dubbele bedekking. Oude gebouwen hebben vaak nog een enkele bedekking. Hier onder vindt u enkele voorbeelden van dekbedekking:

  • Natuurleien: worden gekloofd uit kwartsiet of leisteen. Kleur en afmeting verschilt per soort. De leisteen kan op meerdere manieren op een dak worden geplaatst.
  • Gebakken leisteen: is maatvast en kan op 2 manieren worden bevestigd. Deze kan vastgespijkerd worden of met nokken vastgelegd worden op een panlat.
  • Houten leien: worden ook wel eens schindels genoemd. Deze zijn vaak van red cedar gemaakt, wat heel duurzaam is. De schindels moeten vastgespijkerd worden met koperen nagels en moet uitgevoerd worden met dubbele bedekking.
  • Golfplaten: worden regelmatig gebruikt als goedkoop alternatief voor overkappingen, stallen en schuren. Op het moment zijn er veel soorten golfplaten te koop en deze zijn relatief gezien erg goedkoop en makkelijk om aan te leggen.