Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

Als je een klus moet uitvoeren op grote hoogte, dan is veiligheid het belangrijkste aspect. Zo krijgen dakdekkers in hun dagelijkse werkzaamheden te maken met grote hoogtes. Een ladder voldoet niet altijd aan de veiligheidseisen. Veel beter is het om bij gevaarlijke werkzaamheden een steiger te gebruiken. Op een steiger sta je stabiel, je hebt de ruimte en je kunt je gereedschappen kwijt. Er zijn diverse soorten steigers. De meest gebruikte steigers zijn rolsteigers en kamersteigers. Wat zijn de verschillen tussen deze twee steigers?

De rolsteiger

Een rolsteiger wordt is vooral voor buitengebruik. Een rolsteiger bestaat uit losse onderdelen, zoals het aluminium frame en de steigerplanken. Er zijn meerdere mensen nodig om de steiger op te bouwen. Een voordeel van een rolsteiger is dat deze hoog opgebouwd kan worden, desnoods tot aan de nok van het dak. Een rolsteiger heeft speciale zwenkwielen die voorzien zijn van een spindel. Hierdoor is het mogelijk om de rolsteiger ook te plaatsen op oneffen ondergronden. Ondanks dat de ondergrond niet effen is, staat de steiger toch waterpas en kun je veilig werken.

De kamersteiger

Wil je zelf binnen aan de slag? Dan is een kamersteiger een geschikte en veilige oplossing. Wilt je een kamersteiger kopen, dan koop je een steiger die zeer compact is en gemakkelijk in elkaar te zetten is. Een kamersteiger bestaat uit een frame met scharnieren, waardoor je hem zelf, zonder hulp, binnen enkele minuten jkunt opbouwen. Omdat een kamersteiger vooral bedoeld is voor binnengebruik, heeft de steiger een beperkte hoogte. De meeste steigers gaan tot zo’n zes meter. Onder een kamersteiger zitten zwenkwielen, maar deze wielen zijn niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor moet een kamersteiger altijd op een egale ondergrond staan.

Binnen en buiten gebruiken

Een kamersteiger kan ook buiten gebruikt worden en een rolsteiger ook binnen. Maar als je een kamersteiger wilt kopen en je wilt hem buiten gebruiken, dan is de ondergrond zeer belangrijk. De ondergrond moet egaal zijn, anders loop je grote risico’s dat de steiger niet stabiel staat of zelfs omvalt.

Conclusie

Buiten werk je het meest veilig op een rolsteiger omdat deze steiger hoog kan worden opgebouwd en voorzien is van speciale wielen die in hoogte verstelbaar zijn. De hoogte van een kamersteiger is beperkt, maar voor binnenwerkzaamheden voldoende. Daarnaast is een kamersteiger veel gemakkelijker op te bouwen dan een rolsteiger.