Iedereen kan een rolsteiger opbouwen met de juiste steigeronderdelen en door het volgen van de opbouwinstructies van de fabrikant. Belangrijk hierbij is dat je dit altijd met z’n tweeën doet en dat de veiligheidsregels bij het opbouwen van een rolsteiger in acht worden genomen. En natuurlijk mogen er geen steiger onderdelen vergeten worden tijdens het opbouwproces, omdat de steiger dan instabiel en onveilig kan worden.
Steiger opbouwen:
- Plaatsen van steigerwielen en schoren: Het opbouwen van een steiger begint met het aanbrengen van de steigerwieltjes (met spindels) aan de onderkant van het steigerframe. Vervolgens wordt een schoor in horizontale stand aan de verticale staander bevestigd. Nadat dezelfde schoor aan het andere frame is bevestigd, blijft de constructie staan. De volgende stap is het andere horizontale schoor aan de andere kant van het frame vastmaken.
- Diagonaal schoren aanbrengen: De volgende stap is het aanbrengen van vier diagonale schoren op de tweede sport van de steiger, die wordt vastgemaakt aan de zesde sport van het framegedeelte aan de andere kant. Bij grote steigers van 135 cm breed worden er altijd vier diagonalen toegepast, bij smallere rolsteigers van 75 centimeter breedte is twee diagonale stangen voldoende voor een stevig frame.
- Het loodrecht zetten van de steigerinstallatie: Hierna is het tijd om de basisconstructie die er nu staat, goed waterpas te stellen. Hiervoor wordt de spindelverstelling of spindelschroef gebruikt die op de wielen zit. Houd in de gaten dat de toegestane hellingshoek maximaal 1 procent mag zijn, du niet meer! Alleen dan staat de steiger voldoende stabiel.
- Eerste platform en stabilisatoren: Nu is het tijd om op de derde of vierde sport een platform te bevestigen, waarna je verder kunt gaan met het voltooien van jouw rolsteiger. De volgende set frames moet worden aangebracht op de basissectie. Er komen daarna weer vier (of twee) diagonale stangen aan de steiger te zitten. Tevens is dit de fase waarin de stabilisatoren geplaatst worden, die de rolsteiger goed in balans en op zijn plek houden. Door de koppeling direct onder een sport te bevestigen, voorkom je dat de koppeling (ver)schuiven.
- Verder met opbouwen en afronding: Hierna wordt een volgende laag op de steiger toegevoegd. Er komen weer frames op de basissectie en de diagonale stangen dienen te worden vastgemaakt. Borg deze telkens met veilige borgclips. Daarna volgt er weer een platform, et cetera. Op het eind is het belangrijk om voorloopleuningen te plaatsen. Deze moeten, wanneer de steiger meer dan 15 centimeter van de gevel staat, aan beide kanten van de steiger aangebracht. Let op dat je, voordat je de steiger gaat gebruiken, deze controleert op de remmen, de stabiliteit en op volledigheid qua steiger onderdelen. Daarna kun je de steiger echt gaan gebruiken.