Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

Wanneer je op een of meer plekken in jouw woning zwarte schimmel tegenkomt, kan de schrik er behoorlijk inslaan. Sommige mensen vragen zich bij de eerste confrontatie af: is zwarte schimmel dodelijk? Zijn dit soort schimmel giftig? We kunnen je meteen gerust stellen. De vraag kan ontkennend worden beantwoord. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te doen, want zwarte schimmels zijn op termijn schadelijk voor de gezondheid. Deze schimmels kunnen zorgen voor mycotoxinen in huis: giftige stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt hierdoor last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, stressklachten, extra klachten bij reuma en allergieën, verkoudheid, et cetera. En daarnaast: zwart schimmelplekken zien er vies, lelijk en onhygiënisch uit. Redenen genoeg om de zwarte plekken met schimmelzwammen te bestrijden en aan te pakken. Maar hoe pak je dit op een effectieve manier aan?

Oorzaken van zwarte schimmelplekken in huis

De oorzaken van zwarte schimmel op de muren, wanden of op het plafond in jouw woning, hangen altijd samen met te veel vocht in huis. Schimmels gedijen in vochtige omstandigheden en kunnen dan snel groeien. De oorzaken van de vochtoverlast kunnen uiteenlopen. Veelvoorkomend is optrekkend vocht. Dit is vocht dat vanuit de kelder of fundering omhoog trekt langs de muren. Parketvloeren die krom trekken zijn een indicatie van opstijgend vocht, evenals vochtplekken aan de onderkant van muren. Verder kan schimmel groeien door condensatievocht. Dit is vocht dat het hui inkomt via douchen, koken, zweten, et cetera. Als deze vocht niet goed afgevoerd wordt, slaat het op de ramen en muren en kan tot schimmelaanslag leiden. Een derde vochtsoort is doorslaand vocht. Hierbij komt er vocht van buiten door de muren heen, zoals regen of als er een lekkend dak is.

De aanpak: zwarte schimmelaanslag definitief verwijderen

Het huis goed ventileren biedt vaak al veel soelaas. Dat kan door de ramen en deuren regelmatig tegen elkaar open te zetten en te zorgen voor een goed ventilatiesysteem in huis. Condensatievocht en daardoor zwarte schimmels maken hierdoor aanzienlijk minder kans. Als de zwarte schimmel onder aan de muren zit en/of je houten vloer kromgetrokken is, heb je te maken met opstijgend vocht als veroorzaker van de schimmel. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor kelderdichting of het injecteren van de muren van de fundering. Ook een drainagesysteem bij een hoge grondwaterstand kan het probleem oplossen. Zwarte schimmelplekken die boven aan muren zitten, zijn een gevolg van doorslaand vocht. Meestal wordt dit opgelost door de buitenmuren en/of gevels te impregneren met een vochtwerende gel.