Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

De vergrijzing in Nederland leidt tot een flink verhoogde vraag naar seniorenwoningen. De Rijksoverheid heeft laten berekenen hoeveel woningen voor ouderen er tot 2012 bijgebouwd moeten worden en komt uit op een jaarlijks aantal van maar liefst 44.000 woningen. De vraag is natuurlijk of dit aantal, gezien de drukte die bouwbedrijven sowieso al ervaren, gehaald gaat worden. Waarschijnlijk is dit niet het geval, zo vermoedt men, maar gelukkig zijn er alternatieven. Bestaande woningen kunnen namelijk omgebouwd worden tot seniorenwoningen. Maar wat moet daar zoals voor gebeuren?

Een traplift plaatsen

Gewone huizen hebben doorgaans meerdere verdiepingen, waardoor er een traplift nodig is. De levertijd van een traplift valt gelukkig mee – de levertijd van een traplift is de afgelopen jaren door het grote aanbod teruggelopen – dus je hoeft niet lang op een traplift te wachten. Als je een traplift hebt, hoef je geen trap te lopen, maar word je toch via de bestaande trap omhoog vervoerd.

Extra ingrepen naast een traplift

Naast het plaatsen van een traplift, zijn er alternatieven mogelijken om bij het ouder worden toch nog de trap op te kunnen komen. De traplift is de meest veilige optie, maar mocht je niet zoveel budget hebben, dan zijn ook twee andere opties mogelijk. Zo kun je een tweede trapleuning plaatsen voor meer steun. Kun je echt niet meer traplopen? Dan kun je een slaapkamer inrichten op de bagene grond, zodat je niet meer naar boven hoeft.

Zorg voor een zo vlak mogelijke vloer, overal in huis

Belangrijk om jouw woning seniorenproof te maken, is te zorgen voor een vlakke vloer. Zo voorkom je struikelpartijen, maar kan er ook met en rolstoel door het huis bewogen worden. Drempels bij deuren dienen te worden verwijderd. Door een schuine afloop, met voor de buitendeur een schuine oploop, kan de woning betreden worden met een rolstoel of looprek. Verdere hoogteverschillen op vloeren moeten zoveel mogenlijk worden weggewerkt.

Andere tips en aanpassingen

Als je begint met het seniorenproof maken van je huis, is het slim om te kiezen voor elektrische raambediening. In ieder geval moet de raambediening op een goede hoogte zitten, zodat je je niet hoeft uit te strekken. Verder verdient het toilet aandacht: de wc pot moet verhoogd worden en er moeten beugels langs het toilet aangebracht worden. Daarnaast moet de douche voorzien worden van een lage instap en een antisliplaag, zodat de kans op uitglijden minimaal is. Laat ten slotte ook een programmeerbare thermostaat voor uw cv-installatie aanbrengen, zodat er altijd sprake is van een constante temperatuur.