Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

Underlayment is een veel gekozen plaat. Het is een multiplex plaat die erg sterk is. Dankzij de verschillende lagen fineer, die kruislings op elkaar verlijmd zijn, is het een bijna onverwoestbare houten plaat die door vrijwel iedere klusser geroemd wordt. Bovendien zijn de goedkope underlayment platen voorzien van tong en groef. Reuze handig, bijvoorbeeld bij het leggen van een vloer!

Massief

Underlayment platen hebben een massief houten uitstraling en kunnen nagenoeg niet kromtrekken. Houtgroothandels hebben meestal verschillende soorten underlayment op voorraad. Door het kruislingsverlijmen en het op elkaar persen van de verschillende lagen is multiplex underlayment zo goed als ongevoelig voor weersinvloeden. Vocht en wisselende temperaturen hebben nauwelijks vat op de platen. Deze unieke eigenschap zorgt ervoor dat underlayment veel wordt gebruikt in de bouw.

Wat is underlayment?

Underlayment platen zijn multiplex platen met tong en groef, zodat de platen strak aan elkaar kunnen worden gelegd. Tong en groef worden ook wel mes(sing) en groef of veer en groef genoemd. De platen bestaan uit een oneven aantal fineren die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Op deze manier blijven de underlayment platen strak en recht, gaan ze niet scheuren of kromtrekken. Vocht en droogte hebben geen of nauwelijks invloed op de platen. Voor constructieve doeleinden wordt meestal underlayment 18 mm gebruikt.

underlayment

De oorsprong

Underlayment komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het veel gebruikt werd in de houtskeletbouw. In het begin van de twintigste eeuw werd daar de houtschilmachine uitgevonden en vanaf die tijd konden dunne platen fineer van een boomstam worden gesneden. Deze platen werden dan op elkaar geplakt, steeds dwars over de ander, waardoor een sterke plaat ontstond. Deze plaat wordt gebruikt voor aftimmering van vloeren, wanden, daken en gevels.

De platen zijn te krijgen in de dikten underlayment 9mm, 12mm, 15mm, 18mm en 21mm. De afmetingen zijn 244 x 61 cm en 244 x 122 cm. Vuren en grenen hout zijn de grondstoffen:

  • Fins vuren
  • Elliottis pine
  • Radiata pine

Er zijn wel verschillen aan te wijzen in de verschillende underlayment platen. Hoe dunner de tussenliggende fineerlagen zijn, hoe sterker de totale plaat is. Fins vuren underlayment heeft meer dunne lagen dan de Amerikaanse pine soorten, die van grenen hout zijn gemaakt, en dikkere fineerlagen heeft.