Spoedklus.nl

Het platform voor al jouw reparaties
Spoedklus is compleet onafhankelijk
Klanten geven ons een 9,5
9.5/10
55 reviews

Een tiewrap (tie-wrap, tywrap, tyrap) of kabelbinder is een plastic riempje voor het samenbundelen of vastmaken van spullen. Alternatieve aanduidingen zijn ladderstrip, bundelbandje, bindbandje, trekbandje, snelbinder, colsonbandje of sjorbandje. Het bandje is bedoeld voor eenmalig gebruik.

Kunststof

De tiewrap is in 1958 op de markt gekomen en werd gebruikt in de vliegtuigbouw om bedradingen vast te binden. Het bandje bleek voor vele toepassingen bruikbaar te zijn. Er zijn verschillende varianten en afmetingen. Het kunstof materiaal is sterk en kan behoorlijk wat kracht verduren.

Toepasbaarheid

In de Electrobranche wrden kabelbinders nog steeds gebruikt om kabelbundels vast te zetten. Gebruik je de goede kwaliteit binders dan behouden ze langdurig hun sterkte. De toepasbaarheid is echter groter. Verhuizers gebruiken ze om ingepakte spullen vast te zetten, kleding wordt opgerold gehouden dankzij kabelbinders. Elke vakman en doe-het-zelver hebben verschillende afmetingen kabelbinders in de gereedschapskist.

Tiewraps worden zelfs gebruikt bij eerste hulp bij ongelukken. Bij het fietsen gebruiken veel mensen tie-wraps om de broekpijpen strakker te maken om ongelukken te voorkomen. Kampeerders sjorren de tent extra vast met de veelzijdige binder. Kleding kan provisorisch hersteld worden zoals een kapotte ritssluiting of riem.

Eenmalig

Meestal wordt het bandje doorgeknipt wanneer het niet meer gebruikt wordt. Kabelbinders hebben meestal een eenmalig gebruik. Wordt de kabelbinder vast getrokken dan is losmaken niet meer mogelijk. Overigens zijn er ook herbruikbare tiewraps op de markt.

Alternatief gebruik

In het criminele circuit worden tiewraps ook gebruikt als hand- en voetboeien. Zonder gereedschap is het onmogelijk om het materiaal te breken of los te maken. Er zijn zelfs politiedossiers waarin sprake was van wurging door middel van binders. De Zweedse tropenarts Erik Erichsen opereert noodgedwongen met onder andere tiewraps in het missieziekenhuis van Aira in het hoogland van West-Ethiopië. Van zijn werk is een medische documentaire in de vorm van reality-film gemaakt en uitgezonden tijdens het Dutch Global Health Film Festival.